Archiv článků

Proč rybí maso svědčí zdraví?

Proč rybí maso svědčí zdraví? Rybí maso vyniká nejen svou chutí, ale je obvykle považováno za výjimečně prospěšné pro naše zdraví. Díky svému složení většina sladkovodních i mořských ryb skutečně předčí ostatní druhy masa v blahodárnosti pro náš organismus. Ne náhodou patří mezi nejdéle žijící...

Grilovaný pstruh s bylinkami

Nebojte se grilovat ryby. Pstruh je ideální lehké jídlo pro letní večery. Na grilu vám zabere mnohem méně času než hamburger nebo steak a vaši přátelé jistě ocení vaše kuchařské umění. Receptů na grilování ryb je mnoho, Vybrali jsme pro vás jeden základní na pstruha naplněného bylinkami. Co...

Jeseteří maso – stejně luxusní jako pravý kaviár

Jednou z nejpodivnějších, ale i nejzajímavějších sladkovodních ryb je jeseter. Na první pohled se od našich ostatních ryb značně liší. Má  dlouhý špičatý rypec, připomínající Pinocchia, a jeho „rejnočí“ ústa na spodní části těla doplňují čtyři vousky. Taková odlišnost je způsobena tím, že...

Pstruh – noblesní ryba sladkých vod

Pstruhem nazýváme v Čechách hned několik poddruhů ryb. Všechny mají ale něco společného – jsou štíhlí, draví, milují čisté horní toky řek a jejich růžové delikátní maso se po upečení rozpadá na jazyku. Živý pstruh je navíc krásná ryba, jejíž skvrnité šupiny se barvitě lesknou na slunci. Však...

Už jste ochutnali maso dravých ryb?

Dravé ryby v našich rybnících a řekách jsou nejen zajímavým úlovkem pro rybáře, ale i výjimečným zážitkem pro gurmány. Českým vodám sice stále vládne kapr obecný a dravci jsou, co do počtu vysazováni nejméně. To však neznamená, že by měli zůstat...

Dopřejte si kapra také o Velikonocích

Kdekomu by asi připadalo přinejmenším zvláštní, kdyby se v období Velikonoc najednou před obchodními centry vyrojili rybáři s káděmi a začali hromadně prodávat kapry, tak jako tomu bývá v prosinci před Štědrým dnem. Přitom jedení kapra na českém území o velikonočních svátcích má dlouhou...

Rybníkářské řemeslo v průběhu dějin

Rybníkářská tradice českých zemí se táhne stovky let zpátky. První rybníky se zakládaly už ve 12. století, kdy byla stále většina české kotliny zarostlá pralesy.  Od té doby prožilo české rybníkářské řemeslo mnoho úspěchů a mnoho změn. Nejvíce z nich se událo právě v jihočeském...

Kapr není jen vánoční ozdobou

Mnoho z nás se s živými kapry setkává už jen před vánoci, když jsou vytaženi z kádě na ulici. Přitom žádná jiná ryba, nemá v českých zemích takovou tradici, ani v oblasti chovu a šlechtění, ani co se týká umění...

Maso sladkovodních ryb

Rybí maso by mělo mít pevné místo v jídelníčku každého z nás. S tím by určitě souhlasil nejeden doktor. Ryba totiž vyniká výjimečnou koncentrací živin, které prospívají našemu zdraví. Ne jinak, a možná i lépe je tomu u ryb sladkovodních, obzvláště pokud se připravují...

Historie jezení ryb v Čechách

Ryby, především ty sladkovodní, se na Českém území lovily a jedli od nepaměti. Podle archeologických nálezů víme, že už na Velké Moravě se běžně používaly pruty a rybářské háčky. Ale zdejší tradice jezení rybího masa vznikala až s šířením křesťanství. Není divu, když je ryba i jedním ze...